dimarts, 12 de febrer del 2013

NOTÍCIA A EL PUNT AVUI


EL PUNT AVUI Societat
VIDA SOCIAL
13/02/13 02:00 - FIGUERES - MAR VICENTE
Valls: “El record i l'exemple de Quim Vallmajó perduren”
Un centenar de persones van assistir a Figueres a la presentació del llibre de Josep Valls sobre la vida de Joaquim Vallmajó
La presentació del llibre de Josep Valls es va fer ahir al vespre al saló de descans del Teatre Municipal el Jardí.
Foto: JOAN SABATER.
L'acte es va convertir en un homenatge al missioner mort a Ruanda
El saló de descans del Teatre El Jardí de Figueres es va fer petit per acollir el centenar de persones que van assistir ahir al vespre a la presentació del llibre Àfrica al cor, de Josep Valls, que reconstrueix la vida del missioner de Navata Joaquim Vallmajó, que va morir assassinat a Ruanda el 1994. L'acte, en el qual van ser presents els familiars de Vallmajó, es va convertir en un homenatge a la seva figura. L'autor de la biografia, Josep Valls, va recordar que va conèixer el missioner empordanès al seminari i va afirmar que “el record de Quim Vallmajó i el seu exemple duren i perduren”.
A la presentació del llibre també hi va intervenir Jordi Palou, director del Memorial Democràtic, que va descriure el missioner com una persona “valenta, coherent i que duia les seves conviccions fins a les últimes conseqüències”. Palou va destacar també que “la seva veu segueix parlant amb força”, i va fer referència a la causa oberta a l'Audiencia Nacional per esclarir la mort de Vallmajó dient que “esperem una gota de reparació”. També hi va ser present Jean Marie Nsabimana, una de les víctimes del genocidi ruandès, que va lloar la feina feta pel missioner i va assegurar: “Els que van assassinar Vallmajó tenien por que testifiqués sobre les atrocitats contra la població civil.” Tot i que no estava previst, també hi va voler intervenir mossèn Carles Giol, de Sant Hilari, que va conèixer Vallmajó a Ruanda i que en va voler recordar algunes anècdotes.
El llibre és fruit d'una proposta del missioner empordanès Josep Frigola, que n'ha fet el pròleg, i ha rebut el suport dels Missioners d'Àfrica i del Grup Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat. S'ha finançat amb diners de familiar i amics i els diners de la venda del llibre tornaran a Ruanda, segons es va dir ahir.
LA FRASE
La veu d'en Quim segueix parlant amb força. Esperem una gota de recuperació de la vida d'en Quim
Jordi Palou
DIRECTOR DEL MEMORIAL DEMOCRÀTIC