dilluns, 11 de febrer del 2013

NOTÍCIA A LA COORDINADORA


COORDINADORA D'ONG SOLIDÀRIES 
notícies
11/02/13
Àfrica al cor de Joaquim Vallmajó

Joaquim Vallmajó era el quart dels sis germans, fills d'un matrimoni pagès de l'Alt Empordà. Es va fer capellà l'any 1965 i va ser destinat a Ruanda. Excepte un parèntesi de tres anys a Barcelona, Vallmajó ja no es va moure d'Àfrica. L'any 1985 es va establir al nord de Ruanda per intercedir a favor dels tutsis que havien estat expulsats d'Uganda. Quasi una dècada més tard, i després de l'atemptat en el que moren els presidents de Ruanda i Burundi, es va desfermar un brutal genocidi a mans del govern de Juvenal Habyarimana i el Front Patriòtic Ruandès (FPR). Soldats del FPR se'l van endur i poc després, es confirmava el seu assassinat. Aquest dimarts, 12 de febrer, es presenta a Figueres la seva biografia.
Si bé es narra la vida i la mort del missioner, Josep Valls, autor d' «Àfrica al Cor. Joaquim Vallmajó: casat amb un poble de pobres», i amic del protagonista, no ho considera només biografia perquè inclou moltes opinions d'aquells que el van conèixer: germans, companys, periodistes i amics com els figuerencs Xavier Torner, fotògraf, o Josep Maria Bonet, del Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat que tant suport ha donat a la querella impulsada contra els genocides.
La presentació del llibre que es farà aquest dimarts al Teatre Jardí de Figueres a partir de les 20.15h. Comptarà la participació del director del Memorial Democràtic, Jordi Palou, que ha estat, també l'advocat impulsor de la querella a l'Audiència Nacional; la víctima del genocidi Ruandès, Jean Marie Nsabimana; i el mateix autor del llibre, Josep Valls.