dimecres, 9 d’abril del 2008

ARTICLE ENVIAT AL DIARI EL PUNT, FET EN NOM DE L'ESCOLA.. JOAQUIM VALLLMAJÒ. RWANDA Document 10


JOAQUIM VALLLMAJÒ. RWANDA
CURS 2001-2002. PROJECTE INTERCICLES. Document 10

ARTICLE ENVIAT AL DIARI EL PUNT, FET EN NOM DE L'ESCOLA
ELS ALTRES ANIVERSARIS, TAMBÉ
“Gent com Joan Alsina, Quim Vallmajó i d’altres màrtirs entregats als més desvalguts han estat el millor de nosaltres. Han donat alguna esperança a un temps de liberalisme econòmic rabiós i de geoestratègia mundial al servei dels poderosos”
Així acaba l’article publicat a El Punt, a la contraportada, el passat diumenge 15 de febrer, signat per Joan Ribas.
Aquest article ha estat una aportació fresca i crítica davant l’allau de celebracions d’aniversaris utilitzades per promocions comercials.
Per completar aquesta reivindicació, i per justícia, des de Navata, volem fer també nosaltres un petit homenatge a Joaquim Vallmajó.
Aquest petit homenatge començaria el dia 6 de Juny de 1994, quan el Consell Escolar de l’Escola (Pares, Mestres i Ajuntament) decideix que l’escola que s’acabava de construir portaria el nom del navatenc Joaquim Vallmajó, i continua quan s’adopta el contorn del país de Rwanda com a segell de l’Escola.
Segueix quan, mesos més tard, rebem un acròstic fet pel poeta empordanès Joan Ruiz i Solanes, dedicat a l’Escola Joaquim Vallmajó, on es fa palesa la personalitat lluitadora d’en Quim i ens l’emmarca dins el paisatge de Navata.
I, encara més, durant el curs 2001- 02, dediquem el projecte intercicles (treball d’investigació iniciat amb els coneixements previs dels alumnes i ampliat amb tot tipus d’informacions que ells van recollint i treballant sobre el tema) a Joaquim Vallmajó.
Va ser un curs intens, en el qual es va recollir la poca informació que trobàrem escrita sobre el Pare Blanc Joaquim Vallmajó, però d’allò més interessant. Va ser durant aquest curs que ens vam posar en contacte amb el Grup d’Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat, que havien publicat un llibre sobre en Quim : “Joaquim Vallmajó, una vida per un poble”.
També ens vam posar en contacte amb Amnistia Internacional de Figueres, amb en Josep Mª Bonet, que va venir a l’escola a explicar la realitat que va viure Vallmajó a Rwanda, sempre al costat dels refugiats més desvalguts, tant hutus com tutsis. Va ser en Josep Mª qui ens va deixar una exposició de fotos que s’havia presentat a Figueres anys enrere per donar a conèixer què passava a Rwanda, quina era la situació a la zona dels Grans Llacs i els fets de l’Abril del 1994.
Vam tenir entre nosaltres la Marissa, missionera a l’Àfrica, que havia estat també a Rwanda, i que ens va acostar a la dura realitat d’aquest país.
Igualment d’emotiva va ser l’exposició entre turística i solidària que ens va fer una neboda d’en Joaquim, que l’havia acompanyat durant un mes de vacances per Rwanda. Ella recordava el seu oncle com una persona molt jovial i molt estimada pels habitants de Rwanda. Ella es va sentir tractada com una reina mentre va estar entre els germans rwandesos, com li agradava dir a Vallmajó.
Però un dels moments àlgids del treball va ser el dia en què es va poder reunir a tots els germans Vallmajó, que ens acostaren a la figura del seu germà, vista des de l’estimació de germans i des de la ràbia que provoca la separació d’un ser estimat per culpa dels grans poders, de la injustícia més esparverant, i del silenci i inactivitat dels responsables nacionals i/o mundials de grans organismes per la Pau.
Vam tancar el projecte fent esbossos amb els nens per un mural que tenim previst d’instal·lar a l’entrada de l’Escola, amb imatges d’Àfrica, del missioner i dels rwandesos. També vam dedicar el dia de Portes Obertes de l’escola a la figura de Joaquim Vallmajó, amb treballs plàstics dels nens, amb cançons i danses africanes i amb una representació teatral sobre el tema de la solidaritat.
En Joaquim Vallmajó, romandrà amb nosaltres, la comunitat de l’Escola Joaquim Vallmajó, de Navata, i ens esperonarà a denunciar situacions d’injustícia, i a lluitar, amb bon humor, per un món millor.




Carme Gubert Casanova i el Claustre de mestres del C.E.I.P. Joaquim Vallmajó, de Navata (Alt Empordà)